Från studium till podium – några bilder

Vårt symposium lördagen den 9 mars var välbesökt. Den fina teatern på Operahögskolan bildade ram, och många hade hittat dit. Första panelsamtalet rörde vilka erfarenheter som var eller hade varit värdefulla i starten av ens karriär. Helena Jonason var moderator och samtalade med  Jesper Tydén, (musikal), Petra Marklund (frilansande artist), och Anna Larsson (opera).

Foto: Linnéa Heinerborg

Foto: Linnéa Heinerborg

Jeremy Carpenter  använde ett stort stipendium han hade fått till att anordna masterclasses för unga sångare som fick möta erfarna pedagoger och coacher. Hans rubrik var ”Erfarenhetens inspirerande kraft”.

Ann Braathen berättade om sitt yrke som agent (bl.a. år Anna Larsson). En viktig sak för båda parter är att det är ett förtroendefullt förhållande och att sångaren inte undanhåller några jobb från agenten. Därefter fick vi möte Julia Reinhard, jurist från Teaterförbundet, som informerade om vad man som ung sångare behöver veta om anställningsformer och skillnaden mellan att vara anställd och att ha ett eget bolag. I det senare fallet måste man tänka på att betala in till sin egen pension och att ha en försäkring för bolaget om olyckan skulle vara framme, något många säkert glömmer bort eller inte är medvetna om.

En masterclass med Bengt-Åke Lundin blev det också. Han arbetade med två sångare, Karolina Åsberg och Martin Hillberg. Först ut var en aria ur Glucks Orfeo ed Euridice och därefter arbetade Bengt-Åke och Martin med ett par av de sista sångerna i Schuberts Winterreise.

Hillberg

Martin Hillberg. Foto: Linnéa Heinerborg.

Sista rubriken var:

Vilka egenskaper avgör artistval?

Jeremy Carpenter var samtalsledare för panelen bestående av Ann Braathen, Michael Tydén och Johan von der Lancken som skulle besvara frågan.

Intressant var Johans kommentarer om hur man bedömer en audition för en musikal – självklart måste personen kunna sjunga, men det avgörande när man väljer är att artisten har en förmåga att förmedla och levandegöra. 

Tydén, ven der Lanken, Braathen och Carpenter

Michael Tydén, Johan von der Lancken, Ann Braathen och Jeremy Carpenter. Foto. Linnéa Heinerborg

Slutligen en nöjd ordförande för DGE i samspråk med Michael Tydén.

Tydén och Sundberg

Michael Tydén och Johan Sundberg. Foto. Linnéa Heinerborg

Om iwasorenson

operasångerska, sångpedagog, undervisar i klassisk sång
Det här inlägget postades i Aktuellt, evenemang, Om sång. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s