Om Dagmar Gustafsons Elever

Initiativet till att grunda föreningen togs av Gösta Collste, elev till Dagmar. Han sjöng tenor i ensemblen Con Amore, som förutom honom bestod av Signe Wernhagen, Birgit Stenberg och Carl-Henrik Gillberg. Ensemblen träffades för repetitioner hemma hos medlemmarna, och idén om att bilda en elevförening föddes.

Syftet var att avlasta Dagmar i samband med elevkonserter och att ordna trevliga fester. Detta skedde två gånger om året, en gång vid Lucia och en gång på våren. På en bild från slutet av 40-talet ser man en stor grupp glada medlemmar – föreningen verkar ha vuxit snabbt.

Det allra första protokollet såg ut så här: protokoll.nr.1

Gösta Collste var också den som utformade stadgarna.

Ur stadgarna:

§ 1 : Föreningen Dagmar Gustafsons  Elever (DGE), stiftad den 3/12 1948, har till ändamål att sammanföra dels nuvarande eller före detta elever till sångpedagogen Dagmar Gustafson, dels sådana personer, som visat intresse för föreningens verksamhet.

Föreningen skall arbeta för ett gott kamratskap och alltid försöka förena nytta med nöje. Den skall leva på egna idéer och uppslag, samt vara så mångsidig som omständigheterna medger.

I föreningens program skall även ingå att på olika sätt hålla levande minnet av Dagmar Gustafsons syn på sång, sångpedagogik och musicerande.

Är du intresserad av att söka medlemskap? Hör i så fall gärna av dig i kommentarsfältet här nedan eller anmäl dig via formuläret. Glöm inte heller att betala årsavgift och ange ditt namn på inbetalningen.

Årsavgift 150:-

Pg: 15 12 81-3

Styrelsen för 2018 ser ut så här:

 • Johan Sundberg, ordförande
 • Iwa Sörenson von Gertten, vice ordförande
 • Maria Höglind, kassaförvaltare
 • Linnea Heinerborg, sekreterare
 • Agneta Hagerman, klubbmästare
 • Annika Bartler, suppleant
 • Solveig Faringer, suppleant

 

Annonser

3 kommentarer till Om Dagmar Gustafsons Elever

 1. Anders Mårtensson skriver:

  Hejsan!

  Mitt namn är Anders Mårtensson och jag är gammal elev till Birgit Stenberg som jag hade förmånen att sjunga för 1994-1998 då jag studerade vid Kammarmusikerutbildningen vid Kgl Musikhögskolan/Mälardalens Högskola. Åren med Birgit var fantastiska ur många aspekter och hennes sätt att undervisa har för mig varit livsavgörande när det gäller min sång. Jag började studera sång ganska sent så hennes sätt att närma sig sång är ur min synvinkel anledningen till att min röst fortfarande har en fräschör och ton som jag är tacksam för.
  Att få medlemskap i Dagmar Gustavsson´s elever vore jätteskoj (om man med den bakgrund jag har sångligt kan passa in)…
  Mvh
  Anders Mårtensson

 2. Anders G Åkesson skriver:

  Det skulle glädja mig om jag kan bli medlem. Min livskamrat Heléne Björngren blev elev till Ingvar Wixell 2003, och han kom hem till oss varje vecka tills Heléne fick en fatal diagnos och dog 2009. Ingvar och Margareta Wixell ingick i den vänskara, som stöttade mig vid Helénes begravning och tills Ingvar dog några år senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s