Dagmar Gustafson

Dagmar Gustafson. Rollbild?

Dagmar Gustafson. Rollbild?

Dagmar Gustafson porträtt.

Dagmar Gustafson porträtt.

Dagmar Gustafson (1895-1989) var en av Sveriges ledande sångpedagoger från slutet av 1930-talet till kort före sin död vid 94 års ålder. Hon föddes 1895 i Hidingebro utanför Örebro. Hennes morfar var organist och klockare, och Dagmar sjöng ofta solo i kyrkan som barn.

Redan som 20-åring kom hon in på Operaskolan. En av hennes sånglärare var Gillis Bratt, sånglärare/läkare, som hade stor betydelse för henne, och i Berlin studerade hon även för Ernst Grenzebach. Efter skolan fick hon engagemang i Tyskland. I slutet av 20-talet och början av 30-talet sjöng hon i Kaiserslauten och Berlin och hon skulle ha sjungit i Bayreuth som en av Rhendöttrarna i Rhenguldet, men blev sjuk och återvände till Sverige 1932. Bland de roller hon sjöng kan nämnas titelrollen i Madame Butterfly, Leonora i Trubaduren och Lauretta i Gianni Schicchi. När hon återvände till Sverige inledde hon en karriär som romanssångerska.

Hon började så småningom undervisa. Mycket av den teknik hon lärde ut hade sina rötter i Gillis Bratts undervisning.  Bratt var i sin tur utbildad för Fritz Arlberg-eleven Agnar Strandberg och den franskutbildade Algot Lange. Bland Dagmars framgångsrika elever kan nämnas Ingrid Eksell, Rut Jacobson, Solwig Grippe, Birgit Stenberg, Sven Erik Vikström  och Ingvar Wixell.

Det var hennes förhoppning att arvet efter henne skulle föras vidare, eller som hon sade: ”Ni kan väl träffas någon gång då och då sen när jag är borta och tala om vad jag har lärt er om röstteknik och sång.”

Dagmar Gustafsons fond instiftades 1984 och har som syfte att ”söka bevara och föra vidare de vokalmusikaliska ideal som Dagmar Gustafson utvecklat och företrätt i sin gärning som sångpedagog.”

Fakta  om Dagmar hämtade ur boken: ”Det finns ingenting som är nästan rätt.” Ett porträtt av Dagmar Gustafsons sångpedagogik.

"Det finns ingenting som är nästan rätt."

”Det finns ingenting som är nästan rätt.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s